Redistribuční efekty daňově-dávkového systému v ČR a SR - Stehlík, Jan; Klazar, Stanislav, 1974-; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zabývá redistribučními dopady daňově-dávkového systému v České republice a na Slovensku. Hlavním cílem je kvantifikovat a kvalifikovat rozdíly v daňově-dávkovém systému obou zemí, zejména v oblasti podpory rodin s dětmi. Na základě zjištěných dat potom analyzovat, ve kterém státě probíhá redistribuce dávek a daňové podpory spravedlivěji. V práci je nejprve popsána teorie redistribuční funkce, protože je hlavní si správně nadefinovat redistribuci pro účely analytické části práce. Ve druhé kapitole jsou popsány dávky a daňová podpora v obou zemí. V této části je provedena také komparace obou zemí, kde jsou vidět nejvyšší rozdíly v konstrukci dávek a daňové podpory. Nakonec je provedena analýza, která se skládá ze tří částí. V první části je provedena makroekonomická komparace všech zkoumaných dávek v ČR a SR se zaměřením na redistribuční efekty. Dále je provedena komparativní analýza zaměřená redistribuční efekty dávek státní sociální podpory na základě podílu hrubých příjmů ku průměrné mzdě. V poslední části bude porovnána daňová podpora rodin s dětmi v obou zemích. Data jsou čerpána ze statistických úřadů obou zemí a z databáze OECD.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses