Analýza efektívnosti devízových intervencií na prípade Českej republiky - Novák, Martin (2021)
Bakalárska práca sa zaoberá devízovými intervenciami v teoretickom hľadisku, kde vysvetľuje čo sú devízové rezervy, devízové intervencie, aké typy intervencií existujú, dôvody prečo ich centrálna banka môže použiť a diskutuje dostupnú literatúru v oblasti efektívnosti intervencií. Na efektívnosť intervencií nadväzuje pri analýze intervencií Českej národnej banky, kde boli používané hlavne primárne zdroje a štatistiky Českej národnej banky. Z analýzy vyplynulo, že centrálna banka skutočne môže byť schopná veľmi efektívne oslabiť domácu menu, ak je vnímaná ako dôveryhodná. V širšom kontexte, kedy práca riešila schopnosť intervencií ako nástroja dosahovania určitých cieľov, v tomto prípade zvýšenie inflácie, z analýzy vyplynulo, že intervencie neboli také účinné ako centrálna banka prognózovala.