Analýza efektívnosti devízových intervencií na prípade Českej republiky - Novák, Martin; Brůna, Karel, 1973-; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Bakalárska práca sa zaoberá devízovými intervenciami v teoretickom hľadisku, kde vysvetľuje čo sú devízové rezervy, devízové intervencie, aké typy intervencií existujú, dôvody prečo ich centrálna banka môže použiť a diskutuje dostupnú literatúru v oblasti efektívnosti intervencií. Na efektívnosť intervencií nadväzuje pri analýze intervencií Českej národnej banky, kde boli používané hlavne primárne zdroje a štatistiky Českej národnej banky. Z analýzy vyplynulo, že centrálna banka skutočne môže byť schopná veľmi efektívne oslabiť domácu menu, ak je vnímaná ako dôveryhodná. V širšom kontexte, kedy práca riešila schopnosť intervencií ako nástroja dosahovania určitých cieľov, v tomto prípade zvýšenie inflácie, z analýzy vyplynulo, že intervencie neboli také účinné ako centrálna banka prognózovala.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses