Regionální diferenciace rozvoje dopravní infrastruktury v ČR - Tichá, Eva (2009)
Diplomová práce se zaměřuje na dopravní infrastrukturu v České republice a její vliv na regionální rozvoj. Dopravní infrastruktura má vliv na ekonomiku skrze dopravní služby, které vstupují do nákladů téměř u každého druhu zboží a služeb. Hlavní cílem práce zjistit, jaké dopady na rozvoj regionů mají dopravní infrastruktura a investice do ní. Práce je rozdělena do tří částí. V první části jsou rozebrány teoretické dopady infrastruktury na ekonomiku a regionální rozvoj. Druhá část popisuje dopravní infrastrukturu v ČR. V třetí části je pozornost věnována vztahům dopravní infrastruktury k různým ekonomickým veličinám, které ovlivňují regionální ekonomiku. Dále bude zhodnocena efektivnost investic do dopravní infrastruktury v posledních několika letech. V závěru práce budou shrnuty výsledky.