Starostlivosť o diváka v českom a slovenskom futbale - Petráš, Miroslav (2009)
Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je analyzovať prostredie českého a slovenského futbalu v oblasti starostlivosti o diváka. V teoretickej časti je pozornosť venovaná teóriám, ktoré sa tejto problematiky týkajú. Konkrétne špecifikám futbalového trhu, ekonomike futbalových klubov, teórii marketingového mixu a definícii fanúšika. V praktickej časti je najprv rozoberaná a porovnávaná návštevnosť v najvyšších súťažiach obidvoch krajín. Nasledujúca kapitola sa zaobera faktormi, ktoré návštevnosť ovplyvňujú. Jej cieľom je preukázanie závislosti medzi návštevnosťou a dosiahnutými úspechmi, atraktivitou súpera, a počasím. V ďaľšej kapitole je aplikovaný marketingový mix na futbalové kluby. To znamená, ako jednotlivé kluby v obidvoch krajinách využívajú zložky marketingového mixu (produkt,cena,distribúcia,komunikácia) za účelom prilákať čo najviac divákov do hľadiska. V poslednej kapitole analyzujem výsledky prieskumu, ktorý bol urobený medzi zástupcami jednotlivých klubov. Na záver je porovnaná a zhodnotená situácia v oblasti starostlivosti o diváka v obidvoch krajinách.