Osobní a rodinné finance-vlastní podnikání jako cesta k bohatství - Hromasová, Lucie; Smrčka, Luboš; Sladkovský, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Cílem práce bylo zrealizovat podnikatelský záměr, který bude životaschopný a dlouhodobě bude vykazovat zisk. Chtěla jsem dokázat, jak už název napovídá, že vlastní podnikání může vést k bohatství. Chtěla bych zdůraznit slovo "může", jelikož ne každému se poštěstí podnikáním zbohatnout. V mém podnikatelském záměru by se mi to teoreticky "podařilo". Zrealizovala jsem Penzion pro seniory, s.r.o., který by vykazoval zisk jen ve dvou ze tří uváděných variant. První variantu jsem nazvala optimistickou a zároveň jsem ji považovala jako variantu výchozí. Tato varianta by nastala tehdy, kdyby penzion byl obsazený právě ze 100%. Jak je zřejmé, je to téměř ideální představa, ale zároveň tuto představu nechci zatracovat, jelikož při zajištění dostatečné poptávky již v prvopočátku by se tato jaksi zdánlivě "ideální" představa mohla naplnit. Další varianta - realistická, by znamenala zaplnění penzionu z 75%, zisk by byl sice v porovnání s optimistickou variantou 3x menší, ale pořád by se jednalo o částku v řádech sta tisíců korun. Tudíž i tento výsledek je velmi pozitivní. Co se týká třetí varianty - pesimistické, dá se konstatovat pouze to, že bych musela podnikání zanechat. Jelikož dosahuji značné ztráty v prvním a druhém roce podnikání. V dalších letech je z výkazu zisků a ztrát patrné, že již dosahuji zisku, ale to nic neřeší, jelikož cash flow po celou dobu podnikání je v záporných číslech. Z toho plyne, že bych neměla žádné finanční prostředky na provozování penzionu a v první řádě na splácení úvěru. Dovolila bych si tedy tvrdit, že cíl práce, který jsem si zadala, jsem splnila, zároveň jsem poukázala i na další varianty, kdy z jedné z nich by cíl této práce splněn nebyl.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses