Posouzení vypovídací schopnosti predikčních modelů na základě účetních výkazů společností Altreva s.r.o. a Jitex a.s. - Kulda, Jakub (2010)
V bakalářské práci se zabývám vypovídací schopností predikčních modelů. Tyto predikční modely, které představují nedílnou součást finanční analýzy, rozlišujeme na modely bankrotní a bonitní. Jejich cílem je stanovení výše finančního zdraví vybraných podniků zároveň s možností predikce jeho vývoje pár let dopředu. Jako zástupce bankrotujících podniků byl vybrán Jitex a.s., které zbankrotoval v roce 2009, prosperující podniky zastupuje společnost Altreva s.r.o. V metodické části jsou nejdříve popsány jednotlivé poměrové ukazatele a predikční modely, včetně kritérií pro jejich hodnocení. Zároveň je v práci popsána i konstrukce jednotlivých modelů. Praktická část poskytuje konkrétní výsledky použitých modelů a finančních ukazatelů u společností Altreva a Jitex. Zvláštní pozornost je věnována zejména společnosti Jitex v roce 2006, kdy by mohlo dojít, na základě uměle vytvořeného zisku, k jejímu mylnému ohodnocení predikčními modely.Záměrem této práce je specifikovat, které modely jsou vhodné pro analýzu společností v prostředí české ekonomiky.