Porovnání společností Slévárna Losenický a Slévárna a strojírna bonitními a bankrotními modely - Zázvorka, Tomáš; Strnad, Lucien; Schönfeld, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání a zhodnocení finančního zdraví společností Slévárna Losenický s.r.o. a Slévárna a strojírna, a.s. na základě aplikace finanční analýzy, a to zejména bonitních a bankrotních modelů, v letech 2004 - 2008. Práce se také zabývá vypovídacími schopnostmi těchto modelů. Záměrně jsou tak vybrány podniky se zcela odlišnými podnikatelskými úspěchy. První jmenovaná společnost se jeví jako prosperující, zatímco druhá se od září 2009 nachází v insolvenčním řízení, obě jsou ale ze stejného oboru činnosti a porovnatelné zejména výší tržeb. V teoretické části je nejprve popsána teorie úpadku, některé elementární metody finanční analýzy, tj. horizontální a vertikální analýza, hlavní poměrové ukazatele a ukazatel čistého pracovního kapitálu, dále je pak věnována větší pozornost bonitním a bankrotním modelům včetně jejich konstrukce a kritérií hodnocení. V praktické části jsou pak uvedené metody a modely aplikovány na obě společnosti a závěrem je vyhodnocena vypovídací schopnost použitých bonitních a bankrotních modelů.
Vedoucí práce: Lucien Strnad
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses