Leasing dle IFRS a srovnání s českými účetními předpisy - Pernická, Martina (2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku leasingu a jeho účtování a vykazování dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví ve srovnání s úpravou platnou v České republice. První část práce je věnována charakteristice leasingu, jeho členění a historickému vývoji, především v ČR. Druhá část je zaměřena na způsob účtování leasingu dle českých účetních předpisů a také na daňové aspekty leasingu. Třetí část se věnuje leasingu v pojetí Mezinárodních účetních standardů, konkrétně IAS 17 Leasingy. Zaměřuje se na klasifikaci leasingu, způsob účtování a vykazování u pronajímatele i nájemce a dále také na konvergenční projekt IFRS a US GAAP týkající se leasingu. Práce je doplněna praktickou aplikací uvedených poznatků na skutečnou leasingovou smlouvu jednak dle české účetní úpravy a jednak dle IFRS.