Zásada opatrnosti ve světově uznávaných účetních systémech - Tichá, Veronika (2010)
Diplomová práce se zabývá pojetím zásady opatrnosti ve světově uznávaných účetních systémech, především v rámci Mezinárodních účetních standardů IAS 36 a IAS 37 a jejich srovnáním se Všeobecně uznávanými účetními postupy US GAAP. První kapitola je věnována obecnému pojetí zásady opatrnosti v účetnictví. Druhá kapitola se zabývá principiálními požadavky standardu IAS 36 Snížení hodnoty aktiv se zaměřením na uznání ztráty ze snížení hodnoty aktiv, přiřazení ztráty ze snížení hodnoty aktiv penězotvorným jednotkám a zrušení ztráty ze snížení hodnoty aktiv v souladu s tímto standardem. Třetí kapitola je věnována uznání, oceňování, vykazování a zveřejnění rezerv a podmíněných závazků v souladu s IAS 37 Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva. Kapitola rovněž pojednává o navrhované úpravě standardu IAS 37 dle Zveřejněného návrhu ED2010/1. Ve čtvrté kapitole jsou principy Mezinárodních účetních standardů 36 a 37 srovnány se Všeobecně uznávanými postupy US GAAP. Součástí diplomové práce je výzkum patnácti konsolidovaných účetních závěrek sestavených v souladu s IFRS se zaměřením na splnění požadavků dle standardů IAS 36 a IAS 37.