Měnové krize a role Mezinárodního měnového fondu - Dostálek, Marek (2009)
Práce se zabývá analýzou role Mezinárodního měnového fondu v měnových krizích, jeho postupech a nástrojích a z toho vyplývající kritice přístupu MMF. V první kapitole jsou měnové krize definovány, popsány jejich příčiny a možnosti prevence. Dále je uveden stručný popis fondu a nástrojů, které používá při své činnosti. Hlavním těžištěm práce je analýza přístupu MMF k významným krizím od 90. let 20. století. Jsou analyzovány následující měnové krize: mexická, JV Asie, argentinská a islandská a jako aplikace na místní poměry je rozebrán přístup MMF k měnové krizi v České republice v roce 1997. Vždy je uvedena stručná charakteristika krize, přístup MMF k jejímu řešení a následná kritika tohoto přístupu ze strany odborné veřejnosti. V závěrečné kapitole jsou uvedeny četné studie a závěry komisí, které se fungováním Fondu zabývaly a navrhovaly jeho reformy. Součástí jsou také názory expertů (Kenen, Sedláček, Jonáš) na fungování MMF a jejich shrnutí.