Měnové krize a role Mezinárodního měnového fondu - Dostálek, Marek; Helísek, Mojmír, 1958-2021; Sedláček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce se zabývá analýzou role Mezinárodního měnového fondu v měnových krizích, jeho postupech a nástrojích a z toho vyplývající kritice přístupu MMF. V první kapitole jsou měnové krize definovány, popsány jejich příčiny a možnosti prevence. Dále je uveden stručný popis fondu a nástrojů, které používá při své činnosti. Hlavním těžištěm práce je analýza přístupu MMF k významným krizím od 90. let 20. století. Jsou analyzovány následující měnové krize: mexická, JV Asie, argentinská a islandská a jako aplikace na místní poměry je rozebrán přístup MMF k měnové krizi v České republice v roce 1997. Vždy je uvedena stručná charakteristika krize, přístup MMF k jejímu řešení a následná kritika tohoto přístupu ze strany odborné veřejnosti. V závěrečné kapitole jsou uvedeny četné studie a závěry komisí, které se fungováním Fondu zabývaly a navrhovaly jeho reformy. Součástí jsou také názory expertů (Kenen, Sedláček, Jonáš) na fungování MMF a jejich shrnutí.
Vedoucí práce: Mojmír Helísek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses