Sofistikované obchodní strategie a systémy při elektronickém obchodování - Bezděkovský, Jakub (2009)
Práce objasňuje začínajícím obchodníkům problematiku obchodních strategií a systémů. Pozornost je soustředěna na obchodníka s malým účtem. V teoretické části je čtenář uveden do reality obchodování a seznámen se základními teoretickými poznatky. Pomocí analýzy dat je v praktické části sestavena obchodní strategie s obchodními systémy. Cílem práce je pokusit se odpovědět na otázku, zda je možné na finančních trzích pomocí těchto strategií dlouhodobě vydělávat. Výsledkem práce je strategie, která je sestavena ze tří obchodních systémů. Tyto mechanické obchodní systémy byly naprogramovány v programu Metatrader 4. Po finálním vyhodnocení systémů a celé strategie zjišťujeme, že obchodní systémy (i přes ziskovost) nesplňují požadavky pro obchodování. V závěru je na základě rozhovoru s profesionálním obchodníkem navržena cesta, po které by se začínající obchodník měl ubírat, aby na finančních trzích pomocí sofistikovaných obchodních strategií a systémů dlouhodobě vydělával.