Pojistně technické rezervy a jejich zobrazení v účetnictví - Rambousková, Pavla (2009)
Pojistně technické rezervy představují nejvýznamnější položku pasiv pojišťovny. Práce se věnuje nejprve základní charakteristice a významu rezerv v jakékoli účetní jednotce. Následující kapitoly se zabývají úpravou rezerv podle českých účetních a daňových předpisů a podle IAS/IFRS. Následuje nejobsáhlejší kapitola věnující se pojistně technickým rezervám a pravidlům jejich tvorby, účtování a oceňování podle platných norem v České republice. Součástí kapitoly jsou podkapitoly věnující se jednotlivým technickým rezervám, jejich specifikům a výpočtu. Jsou zde nastíněna rovněž související témata zajištění a finanční umístění. V praktické části jsou uvedeny příklady na účtování technických rezerv a souvisejích operací v životní i v neživotní pojišťovně.