Pojistně technické rezervy a jejich zobrazení v účetnictví - Rambousková, Pavla; Bokšová, Jiřina, 1960-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Pojistně technické rezervy představují nejvýznamnější položku pasiv pojišťovny. Práce se věnuje nejprve základní charakteristice a významu rezerv v jakékoli účetní jednotce. Následující kapitoly se zabývají úpravou rezerv podle českých účetních a daňových předpisů a podle IAS/IFRS. Následuje nejobsáhlejší kapitola věnující se pojistně technickým rezervám a pravidlům jejich tvorby, účtování a oceňování podle platných norem v České republice. Součástí kapitoly jsou podkapitoly věnující se jednotlivým technickým rezervám, jejich specifikům a výpočtu. Jsou zde nastíněna rovněž související témata zajištění a finanční umístění. V praktické části jsou uvedeny příklady na účtování technických rezerv a souvisejích operací v životní i v neživotní pojišťovně.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; účetní standardy; diplomové práce; accounting standards; master's theses