Statistika a její využití při tvorbě informací - Burdek, Luboš (2009)
Tato bakalářská práce pojednává nejen o širokých možnostech moderní statistiky, ale také o úskalích, která s sebou přináší intepretace statistických šetření. Poukážeme zde na možná nebezpečí, která číhají při interpretaci statistických analýz na čtenáře, kterému chybí hlubší vzdělání ve statistice jakožto vědeckém oboru nebo který nemá dostatečný nadhled či trpí deficitem životních zkušeností. V úvodu v krátkosti zmíníme vývojové tendence vědecké statistiky a jednotlivé směry jejího vývoje až k současné podobě. V hlavní části práce jsou poté na pozadí statistické teorie popsány praktické příklady nástrah, které se objevují při zpracování a následné interpretaci výsledků šetření. Uvedeny jsou také názorné ukázky možností zkreslování či dezinterpretace statistických výsledků s cílem ovlivnit názor veřejné mínění či názory cílové skupiny. Poslední kapitola nakonec obsahuje vlastní "objev", který autor této bakalářské práce učinil během studia potřebné literatury. Ukážeme zde, že i autor knihy o moderní statistice, jenž poukazuje na rizika dezinterpretací výsledků statistických šetření, si sám velmi zajímavě "půjčuje" myšlenky od jednoho svého předchůdce v oboru populárně-vedeckých prací s tématem statistika.