Analýza pracovních příležitostí v oboru cestovního ruchu - Kudláčková, Lucie (2009)
Hlavním cílem diplomové práce je vymezit a blíže charakterizovat pracovní příležitosti typické pro odvětví cestovního ruchu a zkoumat současné potřeby zaměstnavatelů v cestovním ruchu. První část práce je zaměřena na vymezení pracovních příležitostí v cestovním ruchu a určení faktorů a subjektů ovlivňujících trh práce v cestovním ruchu. První část obsahuje i kapitolu o vzděláváním v cestovním ruchu a provázanosti vzdělávacího systému s potřebami trhu práce. Druhá část práce se soustředí na analýzu inzertní nabídky pracovních příležitostí na internetu. Výsledky analýzy inzertní nabídky jsou podkladem pro bližší specifikaci pracovních příležitostí. Zjišťována byla především jejich struktura, regionální rozmístění a odvětví cestovního ruchu, ve kterých jsou vytvářeny. Z analýzy inzertní nabídky vyplývají rovněž potřeby zaměstnavatelů v cestovním ruchu. Tyto potřeby jsou vyjádřeny především v nárocích na vzdělání, praxi, jazykové schopnosti a klíčové kompetence.