Řízení kurzového rizika v mezinárodním obchodě - Buchta, Martin (2010)
Diplomová práce popisuje problematiku řízení kurzového rizika v mezinárodním obchodě. Zabývá se typy kurzového rizika (transakční expozice, ekonomická expozice, translační expozice) a jejich vlivem na podnikovou aktivitu. Diplomová práce se rovněž zaměřuje na možnosti predikce vývoje kurzu v budoucnosti. Hlavní část je věnována jednotlivým metodám řízení kurzového rizika. Metody jsou uváděny v členění na interní a externí. V rámci interních metod se práce zaměřuje na netting, matching, leading a lagging, měnovou diverzifikaci, volbu fakturační měny a cenovou politiku. Externí metody se zaměřují na derivátové obchody, konkrétně pak na měnový forward, měnový futures, měnovou opci a měnový swap. Analýza řízení kurzového rizika pomocí externích metod je doplněna o názorné příklady.