Řízení kurzového rizika v mezinárodním obchodě - Buchta, Martin; Taušer, Josef; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce popisuje problematiku řízení kurzového rizika v mezinárodním obchodě. Zabývá se typy kurzového rizika (transakční expozice, ekonomická expozice, translační expozice) a jejich vlivem na podnikovou aktivitu. Diplomová práce se rovněž zaměřuje na možnosti predikce vývoje kurzu v budoucnosti. Hlavní část je věnována jednotlivým metodám řízení kurzového rizika. Metody jsou uváděny v členění na interní a externí. V rámci interních metod se práce zaměřuje na netting, matching, leading a lagging, měnovou diverzifikaci, volbu fakturační měny a cenovou politiku. Externí metody se zaměřují na derivátové obchody, konkrétně pak na měnový forward, měnový futures, měnovou opci a měnový swap. Analýza řízení kurzového rizika pomocí externích metod je doplněna o názorné příklady.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses