Predpoveď finančnej tiesne podniku prostredníctvom metód finančnej analýzy - Mišík, Igor (2010)
Predmetom spracovania práce na tému analýza podniku v tiesni je podnik Olšanské papírny a.s., ktoré sa 19.2. 2009 ocitli v konkurznom konaní. Cieľom práce bolo zistiť, či sa pomocou metód finančnej analýzy dá predpovedať úpadok firmy v budúcnosti. Práca sa skladá z teoretickej časti, v ktorej sa venujem popisu jednotlivých metód využitých v praktickej časti, ako aj definícií podniku v tiesni a rozdelení sústav pomerových ukazovateľov podľa vlastností. Druhá, praktická časť, v krátkosti popisuje analyzovaný podnik a jednotlivé metódy finančnej analýzy aplikované na konkrétnom podniku. Zahŕňa aj tabuľku jednotlivých bankrotných a bonitných modelov s pravdepodobnosťami, ktorými predpovedajú bankrot podniku a grafické medzipodnikové porovnanie s odvetvím prostredníctvom Spider analýzy.