Proč mapy lžou - Havlík, Jan (2009)
Tato bakalářská práce popisuje a vysvětluje příčiny, ale i možnosti záměrného "lhaní" map. V první kapitole je čtenář seznámen se základními kartografickými pojmy a druhy mapových zobrazení. Druhá kapitola je pak věnována historii mapování území Čech. Třetí kapitola se zabývá úmyslným zkreslením mapy, například v době válek. Čtvrtá kapitola pojednává o chybách, které na mapách musí být vždy. Pátá kapitola popisuje chyby úsměvné, ale i závažné politické machinace. Poslední kapitola popisuje roli map v ekonomii a marketingu.