Vývoj ekonomického chování v České republice a v Rusku - Ionova, Alena (2010)
Cílem této práce je, na základě analýzy vývoje vybraných makroekonomických ukazatelů a vlastního výzkumu, ukázat co, jak a proč ovlivňuje psychologii, mentalitu a ekonomické chování lidí v České republice a Ruské federaci. Práce se skládá z analytické a výzkumné částí. V analytické části jsem krátce popsala transformační proces devadesátých let, kromě toho významné mezníky novodobé historii vybraných zemí, vliv politiky na chování lidí, demografickou situaci a analýzu vývoje ekonomických ukazatelů v České republice a Ruské federaci. Dále jsem popsala, jak působí politický a ekonomický vývoj na život jedince a společnosti. Ve výzkumné části jsem se zabývala analýzou výsledků dotazování.