Financování a účetnictví příspěvkových organizací v konkrétních podmínkách Domova pro seniory Lukov - Olivíková, Petra (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou financování, účetnictví a hospodaření příspěvkových organizací. Cílem práce je prokázat, že činnosti těchto organizací nelze provozovat bez prostředků poskytovaných z veřejných rozpočtů. Teoretická část je věnována neziskovému sektoru a definování neziskových organizací, podrobněji pak charakteristice, finančním vztahům a specifikům v hospodaření obou typů příspěvkových organizací, tedy státních i zřizovaných územními samosprávnými celky. Praktická část je zaměřena na činnost konkrétní příspěvkové organizace působící v oblasti sociálních služeb. Po představení organizace následuje rozbor zdrojů financování a analýza jejího hospodaření v průběhu pěti let.