ČR po vstupu do EU - makroekonomický vývoj a mezinárodní srovnání. - Kurka, Jan (2010)
Cílem této práce je zhodnotit makroekonomickou situaci v zemích Visegrádské skupiny po vstupu do EU v roce 2004. Důraz je kladen na porovnání zemí dle vybraných makroekonomických ukazatelů. V České republice je zkoumán vliv jednotlivých složek na HDP, další alternativní ukazatele HDP a makroekonomická rovnováha. Je uvedena i prognóza vývoje HDP dle několika významných institucí. Poslední část je zaměřena na výsledky analýzy Globálního indexu konkurenceschopnosti z let 2009/2010 s důrazem na země Visegrádské skupiny.