Prevence rizik v zahraničním obchodě - Verner, Jan (2010)
Zahraniční obchod provází člověka již od té doby, kdy zjistil, že některé předměty může místo výroby získat směnou zboží za zboží. Nejinak tomu je i s riziky, která jsou se zahraničním obchodem neoddělitelně spojena. Celá práce se dělí na tři hlavní části. V první se zaměří na rozčlenění a charakteristiku rizik zahraničního obchodu z hlediska jejich vzniku. V druhé, budou detailně popsány nejrozšířenější prostředky prevence a zajištění komerčních rizik v dnešní době. Třetí část práce se pak zaměřuje na analýzu dvou obchodních případů firmy SOMA spol. s.r.o., na kterých jsou demonstrovány popsané zajišťovací prostředky.