Je Waste to Energy alternatívou? - Hanigovský, Štefan (2010)
Hierarchia nakladania s odpadom sa na celom svete mení pod tlakom populačného rastu, prísnych štandardoch pre život a životné prostredie ako aj technologickej inovácii. Sprísňovanie európskych environmentálnych štandardov vedie k obmedzovaniu dosiaľ najpouživanejšieho druhu nakladania s odpadom- skládkovaniu. Limitovanie skládkovania súčasne núti krajiny hľadať iné, alternatívne riešenia. Táto práca má zhodnotiť, či do budúcna budú technológie energeticky využívajúce odpad (Waste-to-Energy) tou správnou alternatívou. Energetické zhodnocovanie ako komerčne overená sofistikovaná technológia stále naráža na problémy so vstupom na nové nepoznané trhy napriek preukázanému enviromentálnemu prínosu. Práca skúma počínanie si týchto technológií vo viacerých štátoch so zreteľom na ich celkový enviromentálny, ekonomický a sociálny charakter. Výsledky bádania poukazujú na potenciál v Českej republike, ako aj iných krajinách, kde je Waste-to-Energy ešte nepoznané.