Vliv směnných kurzů na podnikovou sféru České republiky - Borovička, Vladimír (2009)
V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie je často diskutována otázka, zda bude zavedení jednotné měny euro pro naši zemi a naše podniky výhodné či nevýhodné. Cílem této práce je zamyslet se nad mikroekonomickými přínosy zavedení eura pro nábytkářskou firmu TECHO a.s., ve které jiţ přes dva roky pracuji. TECHO, a.s. je českým významným poskytovatelem komplexních sluţeb v oblasti vybavování komerčních interiérů a své výrobky poskytuje na území tří kontinentů (Evropa, Asie a Afrika). Proto je pro ni otázka přijetí/nepřijetí eura našimi politiky aktuální. Metodou zkoumání je analýza směnných kurzů aplikovaná na hospodářské výsledky firmy pro léta 2005 -- 2009. Tato analýza by měla odpovědět na otázku, zda by bylo zavedení eura pro firmu tohoto typu výhodné či nevýhodné.