Přechod z daňové evidence na společnost s ručením omezeným - Valachová, Zuzana (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou převodu podnikání fyzické osoby, která vede daňovou evidenci na společnost s ručením omezeným. V práci jsou vymezeny základní charakteristiky individuálního podnikatele a společnosti s ručením omezeným, a to z hlediska právního, účetního a daňového. Dále je zde provedeno srovnání základních výhod a nevýhod pro obě formy podnikání. Hlavní část práce je věnována možnostem přechodu z individuálního podnikání (u podnikatele, který vede daňovou evidenci) na společnost s ručením omezeným. Konkrétně se tato část práce věnuje prodeji podniku, vkladu podniku a převodu majetku po částech, a to opět z hlediska právního, účetního a daňového. Na závěr jsou teoretické poznatky aplikovány na konkrétním příkladě.