Náklady cizího kapitálu pro tržní ocenění podniku - Plíva, Jan (2010)
Práce se zabývá úlohou nákladů cizího kapitálu v procesu ocenění podniku tržní hodnotou. Vysvětleny jsou analýzy sloužící jako základ určení nákladů cizího kapitálu, jednoduché i pokročilejší metody vlastního odhadu nákladů cizího kapitálu, stejně jako problematika stanovení hodnoty dluhu. Dále se práce stručně zabývá vlivem aspektů, které přímo nesouvisejí s bonitou podniku, na výši jeho nákladů cizího kapitálu; těmito aspekty jsou myšleny právní podmínky daňové uznatelnosti nákladů a záruky třetích stran. Stěžejní část práce je tvořena konstrukcí vlastního modelu pro odhad ratingu dluhu a přirážky nad bezrizikovou výnosnost, tvořené prémii za očekávanou a neočekávanou ztrátu potenciálního věřitele.