Vybrané problémy z oceňování ve finančním účetnictví - Hrubošová, Kristýna (2009)
Práce se věnuje problematice rozpoznávání a zachycování trvalých a přechodných změn v hodnotě aktiv a závazků ve finančním účetnictví z pohledu Mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS), české účetní legislativy a Amerických Všeobecně uznávaných účetních principů (US GAAP). Začátek práce pojednává o východiscích pro zachycování změn v hodnotě majetku v účetnictví - pozornost je věnována základním účetním předpokladům a zásadám, oceňovacím bázím, tichým rezervám a odložené dani. Samostatná kapitola srovnává problematiku odpisování majetku z pohledu IFRS, US GAAP a české účetní legislativy. Největší část práce rozebírá oblast pravidel pro rozpoznávání a zachycování přechodných změn v hodnotě aktiv a závazků při jejich následném oceňování dle pravidel IFRS, US GAAP a českých účetních předpisů. Nechybí problematika kurzových rozdílů.