Privatizace ve Velké Británii za vlády Margaret Thatcherové - Zrasták, Marián; Tajovský, Ladislav, 1973-; Krček, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Vítězství konzervativců ve volbách v r. 1979 vedlo ke vzniku vlády, která je dnes zpopularizována jako zastánce programu ekonomického liberalismu. Nová vláda byla rozhodnuta ukončit období hospodářského úpadku Velké Británie a krizi vládní autority prostřednictvím definitivního opuštění politiky konsensu. Teprve se ziskem převahy "suchých" ve vládním kabinetu v září 1981 se však tato politika stala prioritou Konzervativní strany. Cílem bylo omezit roli státu v ekonomice, zahájit privatizaci znárodněných průmyslových odvětví a uskutečnit celkovou redukci státu blahobytu v průběhu druhého a třetího volebního období Margaret Thatcherové. Diplomová práce popisuje, jak se jednotlivé faktory podílely na formování privatizačních programů. Hlavním úkolem je pak nalezení odpovědi na otázku, zda-li zpoždění v jednotlivých privatizačních programech byla dána objektivními příčinami v podobě obstrukcí ze strany politických oponentů Margaret Thatcherové a zájmových skupin, nebo to byla samotná frakce "suchých", která nepodporovala denacionalizaci strategických odvětví britského průmyslu. Privatizace je zde zkoumána v kontextu fiskální a monetární politiky s cílem odkrýt její roli v hospodářské politice Margaret Thatcherové. Samotný úspěch privatizace je dán regulacemi, kterým podléhají denacionalizovaná odvětví, a autor této práce proto klade důraz na přiblížení vztahu členů Konzervativní strany k myšlence volného trhu. Při hledání odpovědí na tyto a další otázky využívá autor popisu jednotlivých privatizačních programů včetně souvisejících politických a ekonomických diskusí, které provázely jejich realizaci. Diplomová práce dále obsahuje popis fenoménu lidového kapitalismu, vztahu privatizace a zahraniční politiky a autorovo kritické zhodnocení privatizačního programu.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; privatizace; ekonomický růst; hospodářská politika; diplomové práce; privatization; economic development; economic policy; master's theses