Akreditace vysokých škol jako předpoklad kvality a úspěšnosti - Stejkoza, Josef; Lipka, David; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce se zabývá problematikou regulace vysokého školství pomocí akreditace. Dle mezinárodního žebříčku univerzit ARWU vybírá státy s největším výskytem vysokých škol v Top20-Top500 a rozebírá systém jejich akreditace především z hlediska míry regulace. Vysoké školy řadí do dvou skupin: (1) Fungující v liberální (liberálnějším) terciárním systému; a (2) Fungující v regulovaném systému. Tyto dvě skupiny pak mezi sebou porovnává a snaží se nalézt odpověď na otázku, zda může být regulace příčinou úspěšnosti, nebo neúspěšnosti té či oné skupiny. Zvláštní pozornost věnuje české Akreditační komisi a transparentnosti akreditačního procesu v ČR v porovnání se světovou praxí. Pro přehlednost je v závěru práce uvedeno grafické znázornění systémů obou skupin dle jednotlivých zemí.
Vedoucí práce: David Lipka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; akreditace; diplomové práce; accreditation; master's theses