Ekologické bydlení - pasivní domy - Kubečková, Lucie (2009)
Diplomová práce na téma Ekologické bydlení -- pasivní domy (možnosti oživení vý-stavby v České republice) pojednává o pasivním bydlení s ohledem na podmínky, omezení a vývoj stavebního trhu v České republice. Tato diplomová práce se zaměřuje na technologie pasivních domů a porovnává vývoj pasivních domů v českých podmínkách s podmínkami ostatních evropských států. V rámci porovnání se pak zaměřuje na konkrétní nástroje hospo-dářské politiky, které ostatní země využily při zavedení pasivních domů jako standardů byd-lení. Práce dále definuje hypotetická řešení oživení výstavby pasivních domů v České repub-lice. Diskutuje aktuální opatření hospodářské politiky českého státu a uvedená hypotetická řešení hodnotí z hlediska definovaných parametrů účinnosti. V závěru této práce vydává au-torka doporučení na základě hodnocení jednotlivých hypotetických řešení. Vybraná hypote-tická řešení oživení výstavby jsou založena na modelaci nákladů vynaložených na výstavbu pasivního domu v porovnání s klasickou výstavbou, a to na principu kalkulace doby návrat-nosti zvýšené investice do pasivního bydlení