Zahraniční obchodní aktivity účetní jednotky - Králová, Veronika (2010)
Diplomová práce se zabývá zahraničním obchodem z pohledu českých firem a popisuje důležité oblasti, které se této činnosti týkají. Mimo jiné se práce věnuje způsobům, kterými firmy vstupují na zahraniční trh, formám dopravy, celním službám a pojištění v rámci zahraničního obchodu, systému INTRASTAT a celní problematice. Hlavním tématem práce je dopad zahraničního obchodu do účetnictví. Nejdůležitější problematikou v této oblasti je cizí měna ve vztahu k pohledávkám a závazkům. Další částí práce je daň z přidané hodnoty ve vztahu k zahraničního obchodu. Na závěr je uveden příklad z praxe, na kterém jsou veškeré teoreticky probrané problémy ukázány.