Právní, účetní a daňové aspekty odměňování zaměstnanců - Danišová, Kateřina (2010)
Diplomová práce se zabývá mzdovou problematikou v podnikatelské sféře v České republice. Jejím cílem je podat komplexní obrázek o nejdůležitějších aspektech, souvisejících s výpočtem jednotlivých složek mzdy a jejich zachycením v účetnictví. Pozornost je věnována též oblasti pojistného a zdanění, které s problematikou mezd velmi úzce souvisí. Jednotlivé kapitoly řeší danou problematiku z právního, účetního a daňového hlediska. Poslední kapitola práce je věnována komplexnímu příkladu, který ilustruje výpočet mzdy k výplatě s ohledem na možné reálné situace, jako je práce přesčas, pracovní pohotovost, dovolená, dočasná pracovní neschopnost nebo pracovní cesta.