Rodinné podnikání - Prchalová, Lenka (2010)
Diplomová práce se věnuje fenoménu "Rodinného podnikání". V teoretické části jsou zmapovány základní souvislosti této problematiky, především jde o celosvětový význam rodinných podniků, jejich definice, specifika, silné i slabé stránky a skutečné či potenciální problémy. Detailněji se tato práce zabývá procesem následnictví. Součástí jsou také strategie, které mohou rodinným podnikům pomoci k úspěšnému vývoji firmy. Praktická část se zabývá analýzou rodinného podnikání v České republice. Na základě srovnání vývoje a některých klíčových ukazatelů německých rodinných firem je doporučeno, jak lze situaci v České republice zlepšit. Na závěr jsou uvedeny tři případové studie českých rodinných podniků. Je provedena jejich situační analýza, kde jsou nastíněna možná řešení jejich specifických problémů.