Rezervy v účetnictví podnikatelů/Provisions in Accounting of Businesses - Jakubcová, Klára (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou rezerv. Její podstatná část je věnována oblasti zjevných rezerv. V první kapitole je uvedeno obecné vymezení rezerv spolu s několika všeobecně uznávanými zásadami, které tvorbu rezerv nejvíce ovlivňují. Práce dále přibližuje úpravu rezerv podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví a podle české legislativy -- podle účetních předpisů i podle jiných zákonů upravujících tvorbu rezerv. Mezinárodní úprava rezerv je v práci následně porovnána s českým přístupem k rezervám. Vzhledem k připravované novelizaci úpravy rezerv v rámci IFRS je část práce zaměřená i na podstatné navrhované změny. V poslední kapitole je řešena problematika rezerv tichých. Je zde uveden životní cyklus, význam a příklady tichých rezerv v praxi.