Environmentální pojištění jako jeden z nástrojů politiky ochrany životního prostředí - Bílková, Jana; Hadrabová, Alena; Dvořák, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce pojednává o internalizačním nástroji a jedné z forem finančního zajištění a kompenzování škod na životním prostředí, tedy o environmentálním pojištění. Zaměřuje se na vývoj tohoto druhu pojištění, stanovení rizika, určení výše pojistného a na existující omezení v pojistné smlouvě. Hlavní problematika je věnována analýze situace na českém pojistném trhu a to především povinnému pojištění škod souvisejících se závažnými haváriemi. Na základě dotazníkového šetření u firem a pojišťoven hodnotí dobrovolný přístup sjednání pojistné smlouvy. Prostřednictvím tohoto šetření se pokusím poukázat, že zásah státu v této oblasti nemusí být až tak opodstatněný, jelikož zde existuje ochotna firem se pojistit i dobrovolně a pojišťovny by toto dobrovolné pojištění také nabízely. Svobodné rozhodování firem by tak mohlo vést k efektivnějšímu řešení, nežli vytváří stát svými regulacemi.
Vedoucí práce: Alena Hadrabová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses