Psychologické aspekty obchodní činnosti - Jaďuď, Martin; Králová, Tereza, 1978-; Lukeš, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Tato práce popisuje pracovní pozici telefonního operátora v call centru. Jaké osobnostní předpoklady by měl splňovat pro tuto práci.Jak probíhájí výběrová řízení, školení, motivace. Praktická část popisuje dvě nadnárodní společnosti v případových studiích.
Vedoucí práce: Tereza Králová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; prodej po telefonu; bakalářské práce; telephone selling; bachelor's theses