Rozbor účetních a daňových nákladů - Jančurová, Hana (2009)
Bakalářská práce se zabývá daňovými a účetními náklady. Práce je rozdělena do dvou částí -- část teoretická a praktická. V teoretické části práce jsou popsány náklady jako takové, jejich členění, principy jejich účtování, ale také jejich vliv na účetní výkazy -- rozvahu, výkaz zisku a ztráty a přílohy k účetní závěrce. Praktická část práce je zrcadlovým obrazem části teoretické, ale v praktické rovině. V praktické části je proveden rozbor účetních a daňových nákladů v konkrétní firmě na reálných datech. Z uvedeného rozboru vyplývá, jak firma náklady člení, na jaké nákladové účty účtuje, které náklady jsou daňově uznatelné a neuznatelné. Dále je provedeno také srovnání nákladů podle jednotlivých nákladových skupin v letech 2008 a 2009 a také poměr daňově uznatelných a neuznatelných nákladů za tato období. Výstupem práce je nově sestavený účtový rozvrh.