Bezriziková výnosová míra pro výnosové ocenění podniku - Adamec, Tomáš; Maříková, Pavla, 1965-; Mařík, Miloš, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Diplomová práce se zabývá analýzou různých přístupů ke kalkulaci bezrizikové výnosové míry. V úvodu se zabývá tématem bezrizikovosti a různými typy základen, ze kterých můžeme vycházet. Odvodí vhodnost spotových výnosových měr a hledá na trhu alternativní výnosové míry, které jsou následně podrobeny praktickému zkoumání na základě reálných dat za Českou republiku. Konkrétně se jedná o metodu bootstrappingu a úrokových swapů. V závěru jsou analyzovány některé specifické problémy jako je např. vycházení z nominálních měr, neexistence dlouhodobých státních dluhopisů či existence rizika nesplacení ze strany státu. Vyvrcholením je sestavení rozhodovacího diagramu, který může sloužit jako vodítko pro určení bezrizikové výnosové míry.
Vedoucí práce: Pavla Maříková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: oceňování podniků; Česko; finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; výnosy; diplomové práce; valuation of business enterprises; Czechia; master's theses