Obchodovatelná povolení v odpadovém hospodářství - Mačková, Markéta (2010)
V této diplomové práci je předmětem zkoumání možnost využití obchodovatelných povolení v odpadovém hospodářství, jako efektivního nástroje motivace a usměrňování tržních subjektů. Množství odpadu ve světě rok od roku přibývá a představuje velkou zátěž jak pro ekonomiku v podobě nákladů na jeho likvidaci či skladování, tak pro životní prostředí v podobě zvětšujícího se množství skládek. Evropská unie stanovila prostřednictvím závazných směrnic konkrétní kvantitativní hodnoty využívání přírodních zdrojů v oblasti odpadového hospodářství, které jsou členské státy povinny dodržet. Jedná se například o minimální procentní podíly zpětného odběru a recyklace obalových materiálů nebo maximální objem biologicky rozložitelného odpadu, který je možné ukládat na skládky. Směrnice také stanovují přesné termíny plnění zmíněných závazků. Cílem práce je kriticky analyzovat dosavadní poznatky a zkušenosti s využitím nástroje obchodovatelných povolení. Na ekonomickou analýzu navazuje diskuse možností širšího uplatnění tohoto nástroje v regulaci odpadového hospodářství.