Obchodovatelná povolení v odpadovém hospodářství - Mačková, Markéta; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Slavík, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
V této diplomové práci je předmětem zkoumání možnost využití obchodovatelných povolení v odpadovém hospodářství, jako efektivního nástroje motivace a usměrňování tržních subjektů. Množství odpadu ve světě rok od roku přibývá a představuje velkou zátěž jak pro ekonomiku v podobě nákladů na jeho likvidaci či skladování, tak pro životní prostředí v podobě zvětšujícího se množství skládek. Evropská unie stanovila prostřednictvím závazných směrnic konkrétní kvantitativní hodnoty využívání přírodních zdrojů v oblasti odpadového hospodářství, které jsou členské státy povinny dodržet. Jedná se například o minimální procentní podíly zpětného odběru a recyklace obalových materiálů nebo maximální objem biologicky rozložitelného odpadu, který je možné ukládat na skládky. Směrnice také stanovují přesné termíny plnění zmíněných závazků. Cílem práce je kriticky analyzovat dosavadní poznatky a zkušenosti s využitím nástroje obchodovatelných povolení. Na ekonomickou analýzu navazuje diskuse možností širšího uplatnění tohoto nástroje v regulaci odpadového hospodářství.
Vedoucí práce: Jiřina Jílková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses