Telekomunikační trh v České republice od devadesátých let 20. století - Bařina, Luděk (2009)
Telekomunikace jsou v současné době základním pilířem každé vyspělé ekonomiky. Cílem této práce je analyzovat jejich vývoj v České republice od začátku devadesátých let. Speciální pozornost je věnována roli státu ve sledovaném období a dopady chování státu na vývoj a formování českého telekomunikačního trhu. Převážně úloze státu se věnuje první část práce. V této části je diplomová práce rozdělena na časová období, ve kterých jsou analyzovány nejvýznamnější intervence ze strany státu do fungování a vývoje telekomunikačního trhu. Ve druhé části je vývoj v České republice srovnáván s procesem vývoje telekomunikací v západní Evropě, kdy jsou hledány podobnosti či naopak odlišnosti a vliv těchto odchylek na současnou podobu a fungování telekomunikačních trhů v jednotlivých zemích. Poslední část je věnována predikci vývoje telekomunikačního trhu v České republice, ale i evropských telekomunikačních trhů, protože Česká republika je součástí Evropské unie, v zhruba pětiletém horizontu se zaměřením na vývoj v oblasti technologií, služeb a regulace telekomunikačních trhů.