Interpretace informace - konkrétní případová studie - Pithart, Josef (2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na interpretaci informací o vývoji schodku státního rozpočtu České republiky a státního dluhu v letech 2000 až 2008. Zkoumá způsoby interpretace oficiálních institucí, kterými jsou Český statistický úřad a Ministerstvo financí České republiky, dále pak interpretaci zástupců politických stran a v poslední řadě novinářů a analytiků. Cílem práce je srovnání různých interpretací jednotlivých výše uvedených subjektů a poukázání na naprosto rozdílné možnosti interpretace stejných kvantitativních údajů. Způsobem dosažení cíle práce je analýza zveřejněných informací o schodku státního rozpočtu z Českého statistického úřadu a posléze porovnání s údaji, jež při svých analýzách využívají vybraní zástupci politických stran, novináři či analytici. Přínosem práce do problematiky interpretace informace o vývoji schodku státního rozpočtu je poukázání na skutečnost, že i přes stejné původní kvantitativní údaje se interpretace různých subjektů diametrálně odlišuje. Dalším přínosem této práce je zjištění příčin těchto rozdílných interpretací a umožnění se těmto pochybným interpretacím bránit.