Význam poznávacích procesů pro tvorbu umělé inteligence - Smutný, Zdeněk; Pstružina, Karel, 1941-; Kelemen, Jozef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce předkládá ucelený pohled na poznávací procesy v rámci systémů umělé inteligence a nabízí jejich srovnání s podobnými procesy viděnými v přírodě včetně člověka. Historické pozadí směřující k vývoji současných koncepcí umělé inteligence umožňuje náhled na celou problematiku z určité perspektivy. Historický exkurz přechází postupně na hlavní osu zájmu: prostředí -- podněty -- zpracování -- odraz v kognitivním systému -- reakce na podněty, kdy srovnávám přístup a limitní možnosti člověka a stroje, respektive umělé inteligence. V závěrečné části představím dva realizované projekty inteligentních dopravních systémů a poukážu na potenciál, který se nabízí pro jejich další rozvoj v rámci hlavní osy zájmu. U každé části této práce je důraz kladen na spojitost s kognitivními procesy, jejich provázanost a závislost.
Vedoucí práce: Karel Pstružina
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; umělá inteligence; kognitivní procesy; inteligentní dopravní systémy; dějiny vědy; kognitivní věda; umělý život; diplomové práce; artificial intelligence; cognitive processes; inteligent transport systems; history of science; cognitive science; artificial life; master's theses