Přechod od zdanění důchodů ke zdanění spotřeby v České republice - Ruttnerová, Olga (2010)
V oblasti zdaňování byla dlouhodobě pozornost zaměřena na zdaňování důchodů. Daňová teorie i praxe se celosvětově začala orientovat na zdaňování spotřeby. Předpokládá se, že výběr daní spojený se spotřebou obyvatel je efektivnější než výběr daní prostřednictvím zdanění důchodů. Práce analyzuje problematiku zdaňování důchodů a spotřeby v podmínkách ČR od roku 1993 a analyzuje výhody či rizika spojená s případným přechodem.