Hodnocení investičního projektu - Hejdová, Zuzana (2010)
Diplomová práce se zabývá reálným investičním projektem. Cílem bylo stanovit hodnotu tohoto projektu a jeho následné doporučení či zamítnutí. Teoretická část je zaměřena na definování pojmů a popis metod, se kterými je možno se při hodnocení projektů setkat. Samostatná kapitola je věnována i reálným opcím. Nejprve uvedeny opce finanční a na ně je navázáno s problematikou oceňování práv vztahujících se ke hmotným aktivům. Praktická část práce se věnuje stanovení parametrů potřebných k hodnocení tradičními konvenčními metodami. Citlivost vypočtené NPV je testována pomocí metody Monte Carlo. Následně je aplikována metodologie reálných opcí a je oceněna flexibilita vyplývající z realizace projektu. Z provedených výpočtů vyplývá, že metodologie reálných opcí je efektivním doplňkem klasických metod hodnocení, která umožňuje subjektům, jež rozhodují, kvalitnější posouzení variant.