Implementace produktu Alfresco v malé firmě - Čech, Štěpán (2010)
Diplomová práce pojednává o problematice implementace systému pro správu dokumentů (DMS) v malé firmě, ve které již čtvrtým rokem pracuji na pozici informačního technika. Cílem diplomové práce je implementace konkrétního produktu DMS, kterým je open source systém Alfresco. Samotnému projektu implementace předchází etapa analýzy stavu firmy -- analýza procesů, analýza relevantních dokumentů a analýza ekonomické situace firmy. Během této analýzy byla zjištěna řada nedostatků v pracovních činnostech jednotlivých zaměstnanců, které je nutné za pomoci zaváděného systému minimalizovat, či eliminovat. V rámci popisu jednotlivých etap projektu zavádění produktu Alfresco se především zaměřuji na fáze analýzy a návrhu řešení, implementace, customizace a provozu. Během zmíněných etap je navrhnuta nová struktura některých procesů, včetně změny organizační struktury firmy, jsou popsány základní funkce systému Alfresco a také je definován základní rámec pravidel, jak systémem Alfresco v konkrétních případech používat. V závěru práce je uvedeno zhodnocení, zda-li je vhodné v malé firmě nasazovat tento typ software a je diskutován dopad implementace na firmu po tříměsíčním používání systému Alfresco.