Souvislosti modelu Software as a Service - Žamberský, Martin; Bruckner, Tomáš, 1974-; Hrnko, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato diplomová práce se zabývá tématem Software jako služba (SaaS, Software as a Service). Jedná se o jeden z hlavních trendů v ICT v posledních několika letech. Cílem práce je seznámit čtenáře s tímto modelem v jeho širších souvislostech a provést srovnání vybraných aplikací z kancelářského balíku v modelu SaaS s aplikacemi z balíku Microsoft Office. Práce se dá rozdělit na dvě části -- teoretickou (kapitoly 2 -- 5) a praktickou (kapitola 6). Třetí kapitola (první dvě kapitoly jsou úvodní) popisuje model SaaS a odpovídá na hlavní a často kladené otázky vztahující se k modelu. Ve čtvrté kapitole jsou postupně představovány další vybrané hlavní trendy v ICT průmyslu a jsou hledány a nacházeny průsečíky s modelem SaaS. Následující kapitola se věnuje otázce "Does IT matter?" vztažené k modelu SaaS. V praktické části práce (kterou představuje šestá kapitola) je provedeno srovnání vybraných aplikací v modelu SaaS (z balíků Google Docs a Zoho Office Suite) s aplikacemi z balíku Microsoft Office. Práce čerpá především z veřejně dostupných zdrojů a ze zdrojů dostupných na VŠE v Praze. Hodnotnými zdroji se ukázaly být nástroje webu 2.0. Text může sloužit jako učební pomůcka pro studenty a další zájemce, může také sloužit jako zdroj argumentů pro zaměstnance s kompetencí výběru podnikových informačních systémů.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses